Gojenje brez sadilnih mešanic gojitelju prinaša veliko prednosti. Najpomembnejše prednosti so visoka stopnja nadzora, učinkovitejša poraba vode in odsotnost odpadnega substrata (NFT).

V praksi

Pomanjkljivost pa je, da potrebujejo recirkulacijski sistemi več upravljanja. To izhaja iz dejstva, da lahko v recirkulacijskih sistemih hitro pride do sprememb. Hranilo neposredno vpliva na rastline, velja pa tudi obratno. Če ukrepamo prepozno ali nepravilno, bo to hitro imelo negativne posledice.

Uporaba recirkulacijskih sistemov

V primerjavi z gojenjem na substratih, ki absorbirajo veliko hranil in vode, kot so sadilne mešanice in kokos, je treba pri recirkulacijskih sistemih hranila in rastline natančneje spremljati. Ti sistemi gojenja omogočajo le malo ali nobene absorpcije hranil, zato imajo spremembe v hranilni raztopini neposreden vpliv.

Rastline se zelo hitro odzivajo na hranilno raztopino – v enem samem dnevu lahko zdrava rastlina oveni zaradi pomanjkanja vode. Rastline in hranila je treba zato redno opazovati in preverjati. Seveda so za doseganje dobrih rezultatov potrebna ustrezna hranila.

Pri zagotavljanju ustreznih hranil v recirkulacijskih sistemih so pomembni naslednji dejavniki:

  • mineralna sestava hranil;
  • vsebina posode za hranila;
  • kislost hranil (vrednost pH);
  • hranilna moč (električna prevodnost);
  • temperatura (vode in zraka);
  • kakovost vode.

Posoda za hranila

Posodo za hranila v recirkulacijskih sistemih je treba redno preverjati in po potrebi doliti ali zamenjati njeno vsebino. To je potrebno, da preprečimo pomanjkanje in nabiranje soli.

Pogostnost menjave tekočine je odvisna od tega, kako intenziven je proces gojenja in od velikosti posode za hranila. Posoda za hranila mora vsebovati vsaj 5 litrov na rastlino. Več hranil kot je na voljo za rastline, manjša bodo nihanja vrednosti pH in električne prevodnosti.

V običajnih pogojih je treba hranila zamenjati vsakih 7–14 dni. Če hranil ne zamenjamo pravočasno, bo želeno ravnovesje med različnimi hranilnimi elementi hudo moteno. Prvi se začnejo kopičiti hranilni elementi, kot so kalcij, magnezij, sulfat, natrij in klorid.

Do tega lahko pride, ne da bi se spremenila električna prevodnost. Dušik in fosfat sta izčrpana najprej, kar lahko povzroči pomanjkanje. Pomanjkanje je vidno na večjih listih, ki lahko povsem porumenijo (pomanjkanje dušika) ali pa se na njih pojavijo vijolične pike (pomanjkanje fosfata). Kopičenje natrija in klorida upočasni rast.

Image
Using recirculating systems
V Nimbinu v Avstraliji živijo žabe v posodi za hranila.

Posodo za hranila je treba v dneh med menjavo hranilne raztopine redno dopolniti do izhodiščne ravni. Dopolnite jo, ko je porabljene 25–50 % hranilne raztopine. Najbolje je, da uporabite raztopino, ki je približno pol manj koncentrirana kot prvotna hranilna raztopina.

V razmerah, ko izhlapevanje predstavlja težavo, je posodo za hranila najbolje dopolniti z vodo iz pipe. To je na primer v primerih, ko je temperatura visoka, vlažnost pa nizka. Takrat je izhlapevanje hitro, električna prevodnost hranilne raztopine pa se ne poveča.

Glede na to, da je treba hranilno raztopino redno menjavati, ta sistem dejansko ni povsem zaprt. Za odstranjevanje soli, kot so natrijeve in klorove soli, lahko uporabite filtre za reverzno osmozo, s čimer zmanjšate pogostost menjave hranilne raztopine.

Oznake :