Katera je najboljša in najlažja metoda gojenja za začetnike?

Najpreprostejša metoda gojenja za neizkušene gojitelje je linija CANNA TERRA. Gojenje v sadilnih mešanicah (TERRA) je preprostejše od gojenja v drugih substratih, saj vam ni treba biti zelo natančni, da bi imeli čudovit pridelek.

Kaj je substrat?

Substrat je medij, v katerem lahko rastejo korenine rastlin in na katerem lahko rastlina stoji.

Zakaj moram uporabljati različna hranila za fazo rasti in fazo cvetenja?

a. Rastline v teh dveh fazah razvoja potrebujejo različna razmerja hranilnih elementov.

b. Rastline ob začetku cvetenja zakisajo okolje korenin. To pomeni, da okolje korenin potrebuje drugačne elemente.

Kako vem, kdaj naj rastlini začnem dajati hranila za cvetenje?

Takoj, ko se pojavijo prvi znaki cvetov.

Kaj pomeni A in B?

A in B skupaj vsebujeta vsa hranila, ki jih rastlina potrebuje. Ločena so na steklenici A in B, da sta lahko raztopini kar se da koncentrirani. Dela A in B vedno uporabljajte v enakih količinah.

Zakaj A in B nista na voljo v 1 skupni steklenici?

Če bi bili raztopini A in B združeni v eni steklenici, bi za topljenje hranil potrebovali veliko večjo prostornino. Raztopin A in B nikoli ne mešajte v koncentriranem stanju, saj lahko nastanejo netopna hranila (mavec).

Kaj je največja razlika med kemičnimi hranili in biološkimi ORGANSKIMI hranili?

Največja razlika je v njihovem izvoru, zato je mogoče organska hranila uporabljati v ekološki pridelavi.
Biološka (organska) hranila se sproščajo počasi.
Mineralna gnojila so rastlini na voljo že od začetka.

Kakšen je rok trajanja izdelkov CANNA?

Večina izdelkov CANNA ima rok trajanja dve leti, obstaja pa nekaj izjem. Spodaj je seznam z rokom trajanja različnih izdelkov.

Izdelek Rok trajanja v letih Izdelek Rok trajanja v letih
CANNA Aqua Flores A 2 CANNA Magnesium 2
CANNA Aqua Flores B 2 CANNA Nitrogen 2
CANNA Aqua Vega A 2 CANNA Phosphorus 2
CANNA Aqua Vega B 2 CANNA Potassium 1
pH- BLOOM 5 pH- GROW 5
Organic Acid 1 pH Plus Pro 5
CANNA FLUSH 1 CANNA PK 13/14 2
CANNA Start 2 CANNA RHIZOTONIC 1
CANNABOOST Accelerator 2 CANNA Hydro Flores A za trdo vodo 2
CANNAZYM 2 CANNA Hydro Flores A za mehko vodo 2
CANNA Coco A 2 CANNA Hydro Flores B za trdo vodo 2
CANNA Coco B 2 CANNA Hydro Flores B za mehko vodo 2
CANNA COGr Buffer Agent 2 CANNA Hydro Vega A za trdo vodo 2
CANNA COGR Flores A 2 CANNA Hydro Vega A za mehko vodo 2
CANNA COGR Flores B 2 CANNA Hydro Vega B za trdo vodo 2
CANNA COGR Vega A 2 CANNA HydroVega B za mehko vodo 2
CANNA COGR Vega B 2 CANNA Terra Flores 2
CANNA Calcium 2 CANNA Terra Vega 2
CANNA Iron 1 CANNA Tracemix 2

Želim preskusiti izdelke CANNA. Mi lahko pošljete nekaj vzorcev?

Nimamo vzorcev naših izdelkov. Najmanjša velikost naših steklenic je 0,25 litra. Fizičnim osebam ne dostavljamo. Obrnite se na katerega od naših trgovcev.

Zakaj je merjenje vrednosti pH pomembno?

Vrednost pH močno vpliva na razpoložljivost različnih hranilnih elementov. Zato pazite, da bo vrednost pH vedno v ustreznem razponu vrednosti. Najboljši razpon vrednosti pH za zagotavljanje razpoložljivosti v substratu je 5,2–6,2.
CANNA za vsako vrsto substrata priporoča drugačen razpon:

Terra 5.8 – 6.2
Coco 5.5 – 6.2
Drugi 5.2 – 6.2

Kaj je električna prevodnost (EC)?

Kratica EC pomeni električno prevodnost (electrical conductivity). Električna prevodnost je skupna količina soli, raztopljenih v vodi. Vključuje soli, ki izvirajo iz vode in soli, ki so dodane s hranili.

Na spletnem mestu/nalepki svetujete enotedensko uporabo sredstva PK 13/14, v trgovini pa so mi priporočili, da ga uporabljam več tednov?

Priporočamo, da PK 13/14 vedno uporabljate en teden. Hranila CANNA že vsebujejo določeno količino P in K. Dovajanja teh hranil v določenem delu faze cvetenja rastline ne smemo več povečevati, zato spremenimo razmerje PK, tako da en teden dodajamo PK 13/14.

Katere bakterije uniči trihoderma?

Trihoderma (družina gliv) ne uničuje bakterij. Večina predstavnikov trihoderme ščiti rastlino pred škodljivimi glivami. To storijo tako, da jedo druge glive. Spodbujajo nastanek ugodnega koreninskega okolja, tako da se lahko korenine razvijajo bolje in z več lasnimi koreninami. Rastlina bo zato vitalnejša.

Kateri vrste substratov za gojenje obstajajo?

Obstaja veliko različnih substratov in metod gojenja, ki jih je mogoče v grobem razdeliti na 4 skupine. CANNA prodaja različna hranila, ki so posebej razvita za te različne substrate oziroma metode. Te štiri skupine so: CANNA TERRA (za mešanice na osnovi šote), CANNA COCO (za kokosove substrate), CANNA HYDRO za inertne substrate (»drenaža v odpad«) in CANNA AQUA (za recirkulacijske sisteme).

Uporabljam recirkulacijski sistem. Ali naj uporabim HYDRO ali AQUA?

CANNA je izdelek CANNA AQUA razvila posebej za recirkulacijske sisteme. Če imate sistem »z drenažo v odpad«, uporabite CANNA HYDRO. Teh dveh izdelkov nikar ne zamešajte!

Kameno volno pred uporabo namočite

Nikoli ne uporabljajte surove kamene volne. Njen pH je previsok. Kameno volno pred prvo uporabo zmeraj namočite. Namočite jo z vodo ali mešanico hranil z vrednostjo pH 5 in z električno prevodnostjo 1,3. Predhodno namakanje popravi vrednosti pH in električne prevodnosti ter zagotovi enakomerno porazdelitev hranilne raztopine po vsej plošči.

Sadilna mešanica

Imate težave s sadilno mešanico, ki se stisne in nato slabo vpija vodo? To je mogoče preprosto odpraviti tako, da v sadilno mešanico vmešate COCO in mešanica bo znova zlahka vpijala vodo.

Temperatura in pH

Za zagotavljanje dobrega razvoja korenin mora hranilna voda imeti 18–22 °C. Če je temperatura vode nižja od 15 °C, zmožnost korenin za absorpcijo vode hitro upade, zaradi česar je pridelek manjši. Če hranilno raztopino pomešate s hladno vodo, bo pH tekočine narasel, ko se voda segreje. V tem primeru se je mogoče visoki vrednosti pH izogniti tako, da jo že v izhodišču nastavite na nekoliko nižjo vrednost.

Sadilne mešanice CANNA

Več hranil, kot dodate v sadilno mešanico že vnaprej, težje se bodo potaknjenci prijeli. Težavo je mogoče odpraviti z uporabo sadilnih mešanic CANNA.

Ne zanašajte se na eno samo črpalko

Za dovajanje hranilne raztopine rastlinam raje uporabite dve črpalki, da rastline ne bodo ostale na suhem, če se ena črpalka pokvari.

Zrak in pH

Če je v posodi za hranila kakšna zračna črpalka, lahko ta zviša pH v posodi za hranila.

Rast korenin

Bodite zelo pozorni na korenine, da ne bodo zrasle v drenažne luknje. To bi zamašilo drenažo in preprečilo kroženje tekočine v sistemu.

Velike rastline

Pazite, da na kvadratni meter ne postavite preveč rastlin. Rastline bodo ob uporabi sredstva CANNA Coco večinoma zrasle bolj in bodo potrebovale več prostora kot npr. na kameni volni ali sadilni prsti.

Hranila shranjujte v temi

Svetloba razbije železne kelate. Zato je zelo pomembno, da na hranilno raztopino ne sije ultravijolična svetloba. Svetloba povzroča tudi rast alg v hranilni raztopini, kar lahko privede do zamašitev. Poleg tega lahko alge črpajo hranilne elemente in povzročijo pomanjkanje posameznih hranil.

Poskrbite, da bodo plošče vodoravne

Poskrbite, da bodo plošče iz kamene volne nameščene vodoravno. Če ne bodo zares vodoravne, bo tekočina stekla na en konec plošče. To lahko povzroči, da bodo nekatere rastline presuhe, druge pa preveč mokre.

Količine hranil

Za vsako posodo za hranila, ki jo zmešate, si zabeležite dodane količine hranil in dodatkov. Tako boste poskrbeli za dobro izhodišče za naslednjič.

Merjenje električne prevodnosti

Razen rednega merjenja električne prevodnosti dovajane in drenažne vode je treba meriti tudi električno prevodnost substrata.

Hydro A in B

Med izdelkoma Canna Hydro A in B je preprosto razlikovati, saj je vsebina steklenice sredstva A obarvana, sredstvo B pa je brezbarvno.

Posoda za hranila

Za redčenje in prilagajanje vsebine posode za hranila si vzemite čas. To je bistvenega pomena za rast, cvetenje in razvoj rastlin in bo dalo kar najboljše rezultate.

Električna prevodnost

Zelo visoke vrednosti električne prevodnosti povečajo možnost ožiga, zlasti pri rastlinah, ki so neposredno pod svetilko. Da bi zmanjšali tveganje ožiga, lahko sadilno prst sperete s sredstvom CANNAZYM (pH 5,8, zakisajte s CANNA pH- Grow).