Pršice prelke prizadenejo veliko gojenih rastlin po vsem svetu. Obstaja več kot 1200 vrst pršic prelk, od katerih jih je več kot sto mogoče uvrstiti med škodljivce, približno deset pa med velike škodljivce. Najbolj znana in težavna pršica prelka je Tetranychus urticae (rdeči pajek). Izredno hitro se razmnožujejo, kar jim omogoča, da v kratkem času povzročijo ogromno škodo.

Pršice prelke imajo sesanju prilagojene igličaste ustne dele. Hranijo se s predrtjem rastlinskega tkiva s temi ustnimi deli. Velike populacije lahko s svojimi mrežami prekrijejo kar cele rastline. Te mreže uporabljajo za premikanje. Pršice prelke se zlahka premikajo skozi ventilatorje, saj so tako majhne.

Na kratko o škodljivcu

Kaj so pršice prelke?
Pršice prelke niso žuželke in so v resnici bliže pajkom. Sodijo v razred pajkovcev.
Kaj lahko vidite?
Pršice prelke običajno tkejo svilnato mrežo. Če napadejo liste rastlin, poškodujejo rastlinsko tkivo, kar vidimo kot rumeneča in mrtva mesta, ki se združujejo, dokler ni na koncu prizadet celoten list. List porumeni, ovene in končno odpade. Obstaja nekaj vrst pršic, ki ne pletejo mrež in ki živijo na koncu popka, kjer škode ni mogoče videti, dokler popek ne odžene.
Kaj lahko storite?
Pršice prelke imajo več naravnih sovražnikov, ki jih je mogoče uporabiti za nadzor populacije.

Biološki cikel pršic prelk

Vsaka samica rdečega pajka izleže 10–20 jajčec na dan, v svojem življenjskem ciklu do štirih tednov pa skupaj 80–120. Jajčeca so običajno prilepljena na svilnato mrežo. Šesteronoge ličinke se izležejo po 3–15 dneh. Izležene ličinke so skoraj brez barve in imajo svetlo rdeče oči. V 4–5 dneh se trikrat levijo, najprej postane pupa, nato buba in končno odrasla žuželka. V stadiju pupe, bube in odrasle žuželke ima šest nog.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Znaki prisotnosti škodljivca

Prvi vidni znaki so majhni rumenkasti ali belkasti madeži, v glavnem okrog vmesnih in večjih listnih žil. Če te pike zrastejo in se združijo, bodo prazne celice nekaterih delov lista videti belkasto ali prosojno srebrno.

Kako preprečiti škodljivca?

Tveganje in hitro širjenje napadov pršic prelk lahko zmanjšate na najmanjšo mogočo mero tako, da vzdržujete nižjo temperaturo (<25 °C) in višjo vlažnost (>60 %), saj bo to upočasnilo hitrost njihovega razmnoževanja. Visoko vlažnost potrebujejo tudi plenilci pršice. Površine za gojenje vzdržujte čiste in odstranite vse odpadno listje. Tudi ustrezno namakanje je pomembno, saj bodo škodo najverjetneje utrpele rastline, ki jim primanjkuje vode.

Rastlino lahko zaščitite proti pršicam prelkam tako, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE.

Image
Spider mite - Pests & Diseases

Rešitve za zatiranje škodljivca

Ko opazite pršice prelke (prepoznavne so po svilnatih mrežah na vrhu listov), odstranite prizadete liste. Rastlino temeljito sperite z mešanico alkohola in mila. Postopek ponovite večkrat na teden ali pa uporabite naravni izdelek za zatiranje, kot je CANNACURE. Ko uporaba izdelka na vodni osnovi ni več zaželena, mreže odstranite s sesalnikom.

Uporabite lahko tudi njihove naravne sovražnike: roparske pršice, polonice in tenčičarice.