Pri gojenju v recirkulacijskem sistemu morate upoštevati nekaj stvari. Potrebujete vodo dobre kakovosti, pravilno sestavo hranil in ustrezno temperaturo prostora za gojenje.

Kakovost vode

Kakovost vode lahko v recirkulacijskih sistemih zelo oteži doseganje dobrih rezultatov. Pogoste težave zaradi kakovosti vode so povezane z visoko vsebnostjo bikarbonata, natrija, klorida ali težkih kovin, kot so cink, železo in mangan. Voda iz pipe z visoko električno prevodnostjo (večjo od 0,75) lahko vsebuje veliko natrija ali klorida in lahko povzroči težave. Za zmanjšanje visoke vsebnosti natrija in klorida v vodi iz pipe lahko uporabite filtre za reverzno osmozo.

Voda iz vodnjaka ali voda iz pocinkanih vodovodnih cevi lahko vsebuje preveč težkih kovin. Izvirska voda in podtalnica lahko vsebuje organska onesnaževala in ostanke pesticidov, ki lahko negativno vplivajo na rast rastlin.

Image
Growing on recirculating systems

Sestava

Deleži različnih hranilnih elementov so pri recirkulacijskih sistemih pomembnejši kot pri katerem koli drugem sistemu. To je zato, ker rastline neposredno vplivajo na sestavo hranila. Rastlina vseh hranil ne absorbira enako dobro. Kalij (K) lahko na primer absorbira veliko lažje kot kalcij. Pri recirkulaciji hranilne raztopine koncentracija kalija upade veliko hitreje, kalcij pa se lahko začne kopičiti. Drug pomembni vidik hranil je vrsta dušika. Če je dušik na voljo v obliki nitrata, je s tem spodbujena absorpcija kalija in kalcija, hkrati pa vrednost pH v hranilni raztopini naraste. Če je dušik na voljo v glavnem v obliki amonija, bo učinek nasproten.

Težavam s hranili se najlažje izognete z uporabo pripravljenih hranil s sestavo, ki je primerna za gojenje v recirkulacijskih sistemih.

Družba CANNA je za ta namen razvila posebno linijo hranil CANNA AQUA.

Bolezni in nadloge

Glavna prednost hidroponike je, da pri tej metodi gojenja uporabljamo sterilne inertne substrate, ki torej ne vsebujejo bolezni ali plevelov. To pa seveda ne pomeni, da do bolezni nikoli ne pride. Odsotnost konkurenčnih mikroorganizmov pa pomeni tudi, da se lahko morebitne bolezni in nadloge, ki zaidejo v hranilno tekočino, razvijejo veliko hitreje, patogene plesni pa lahko s cirkulacijo vode okužijo prav vse rastline.

Kljub temu je mogoče ustvariti zdravo mikroklimo z dodajanjem koristnih mikroorganizmov, ki upočasnijo bolezni. Primeri pozitivnih mikroorganizmov vključujejo Bacillus Subtillus in Trichoderma Harazium. Ti mikroorganizmi lahko proizvedejo antibiotike in encime, ki ustavijo razvoj glivičnih bolezni

Najpogostejši vzrok za bolezni v recirkulacijskih sistemih sta glivična patogena Pythium in Fusarium (za več informacij glejte informacijske kartice družbe CANNA o patogenih Fusarium in Pythium). Pythium je vrsta glivične plesni, ki predre korenino in ovira absorpcijo vode in hranil. Korenine začnejo nabrekati, njihove konice pa porjavijo. Listi pogosto porumenijo in pojavijo se rdeče žile. Razlikujemo šibke in močne, agresivne vrste gliv Fusarium. Šibke vrste gliv Fusarium povzročajo težave z izhlapevanjem, zaradi česar postane rastlina mlahava. Agresivne vrste povzročijo rjavo razbarvanje žilnih snopov skoraj do vrha rastline. Osnova stebla otrdi.

Image
Growing on recirculating systems

Učinkovita sredstva za boj proti glivičnim boleznim žal ne obstajajo. Kemičnih fungicidov ne priporočamo, saj so nevarni za gojitelja in potrošnika, pa tudi za okolje. Raziskava v Švici je pokazala, da je bilo 6 % vzorcev komercialnih rastlin onesnaženih s pesticidi zaradi neustrezne uporabe kemičnih fungicidov. Glivične bolezni je pogosto težko obvladati, ko se enkrat razvijejo. Zato je izredno pomembno, da storite vse, da te bolezni preprečite ali zadušite. Obstaja več ukrepov, ki jih je mogoče izvesti med gojenjem. Vrste gliv Pythium se najhitreje razvijajo pri temperaturah nad 25 °C. Če poskrbite, da bo temperatura prostora in hranilne tekočine nizka, okrog 20 °C, lahko rast gliv Pythium zadušite. Pazite, da temperatura ne bo padla pod 15 °C, saj se s tem absorpcijska zmožnost korenin preveč znižala. Glivične bolezni so nezadovoljne tudi v suhih pogojih. To dosežete tako, da onemogočite čezmerno zvišanje zračne vlage ponoči in zagotovite dobro prezračevanje prostora med rastlinami, s čimer dodatno preprečite visoko zračno vlažnost.

Dobra higiena se je doslej izkazala za najboljše orožje proti glivičnim boleznim. Spore plesni se zlahka širijo prek vaših oblačil ali kože. Zato priporočamo, da v enem dnevu ne vstopate na več območij, če sumite, da bi lahko bila okužena. Spore plesni se lahko širijo tudi z onesnaženim materialom (kot so lonci, ki vsebujejo sledove plesni). Pred vsakim začetkom gojenja dobro očistite sredstva za gojenje. Bolezni lahko prinesete in razširite tudi s kupljenimi potaknjenci. Kupujte le potaknjence zanesljivih dobaviteljev ali pa uporabljajte svoje.

Temperatura

Za optimalno dejavnost rastlin je pomembna tudi primerna temperatura. Za kar najboljše rezultate mora temperatura dosegati vsaj 20 °C. Temperature nad 30 °C lahko povzročijo težave s temperaturno občutljivimi vrstami rastlin, sploh skupaj z nizko vlažnostjo. Težavam se boste izognili, če boste poskrbeli za temperaturo med 20 °C in 30 °C.

Za dober razvoj korenin je potrebna visoka temperatura hranilne raztopine (20–25 °C). Pri temperaturi pod 15 °C absorpcijska zmožnost korenin hitro upade, prenos hranil v rastlini se zmanjša, pridelek pa je manjši. Rast rastlin se upočasni in koreninski sistem je manj strukturiran (manj razvejane korenine in manj lasnih korenin). Prvi vidni znak prenizke temperature je vijolična barva listnih stebel, glavnih žil in stebla rastline. Če nizke temperature trajajo predolgo, se lahko listi tudi deformirajo. Pri nizkih temperaturah je najbolj ovirana absorpcija nitrata, fosfata, magnezija, kalija, železa in mangana.

Če je razlika v temperaturi med temnim in svetlim obdobjem prevelika, se lahko težave pojavijo takoj neposredno po tem, ko zasvetijo žarnice. Listi se ogrejejo in voda začne izhlapevati. Pri tem pa so korenine prehladne, da bi lahko absorbirale dovolj vode. Zaradi tega je rastlina mlahava in lahko ovene. Poskusite kar se da preprečiti velike razlike med nočno in dnevno temperaturo (naj ne bodo večje od nekaj stopinj). Ohranjanje optimalne temperature korenin je predpogoj za dobre rezultate. Cenovno ugoden način za ohranjanje temperature je akvarijski grelni element s termostatom.

Oznake :