Hidroponski sistemi gojenja so izjemno priljubljeni, v prihodnje pa bodo verjetno še bolj. Hidroponski sistemi so primerni za uporabo v majhnem ali velikem obsegu. Možnosti neposrednega nadzora ob uporabi ustreznih hranil pomenijo večji pridelek. Današnja napredna merilna oprema in tehnološki razvoj v celotni panogi naznanjata svetlo prihodnost. Hidroponske sisteme so razvili, da bi lahko astronavti uživali svežo hrano med ekspedicijo na Mars.

Zgodovina

Image
Hydroponics in short

Beseda hidroponika izhaja iz grške besede hidro (voda) in ponos (delati) in dobesedno pomeni »vodno delovanje«. Prvi hidroponski sistemi izvirajo iz antike. Babilonski viseči vrtovi in plavajoči vrtovi Aztekov v Mehiki so dejansko bili prvi hidroponski sistemi. Zaradi nenehnega preplavljanja je bilo mogoče v njih hrano gojiti vse leto.

Osnova za sodobne hidroponske sisteme temelji po poskusih, ki sta jih v letih 1865–1895 izvajala nemška znanstvenika Von Sachs in Knop. Ugotovila sta, da rastline za svoj razvoj potrebujejo določene hranilne elemente.

Prve uspešne hidroponske sisteme je v tridesetih letih 20. stoletja razvil dr. Gericke v ameriški zvezni državi Kalifornija. Med drugo svetovno vojno so bili ti sistemi prilagojeni, da so ameriškim vojakom zagotavljali svežo zelenjavo. Prvi hidroponski sistemi za komercialno pridelavo zelenjave in cvetja so bili izdelani v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja.

Hidroponika je ...

Image
Hydroponics in short

Metoda gojenja rastlin brez sadilnih mešanic, v kateri se vsa hranila dovajajo z vodo. Razlikovati je mogoče med »pravimi« hidroponski sistemi, v katerih rastline gojimo brez substrata (NFT, aeroponika), in hidroponskimi sistemi, ki uporabljajo substrat (kameno volno, perlit, kokos, glinene kroglice in šoto). Potrebna vrsta hranila je odvisna od vrste sistema. Pomembna razlika je tudi med odprtimi in zaprtimi sistemi.

V odprtih sistemih gojenja (»drenaža v odpad«) substratu nenehno dovajamo sveža hranila, medtem ko stara z drenažo odtekajo iz substrata. V zaprtih ali recirkulacijskih sistemih hranila ne odtečejo s sistemom drenaže, ampak se zberejo in znova vrnejo k rastlinam. To je zlasti uporabno, če pri gojenju ne uporabljamo substrata ali če substrat zadržuje relativno malo vlage (žgane glinene kroglice in perlit).

V hidroponskih sistemih gojenja je zelo pomembno, da hranilna raztopina vsebuje vse elemente, ki jih rastlina potrebuje, v pravilnem razmerju. Najprimernejša vrsta sistema je odvisna od želja in izkušenj gojitelja.

Hidroponika – prednosti in pomanjkljivosti

  Odprti sistemi (drenaža v odpad) Zaprti sistemi (recirkulacijski)
Prednosti Preprostejši nadzor, saj rastline nenehno prejemajo sveže pripravljena hranila.

Primeren je tudi za vodo iz pipe nizke kakovosti (z električno prevodnostjo 0,75 ali višjo).
Sistem ne potrebuje drenaže za izrabljena hranila.

Korenine imajo na voljo veliko zraka, če uporabljamo ustrezni substrat.
Pomanjkljivosti Večja poraba vode in hranil. Hranila je treba sprati v odpad. Bolezni se lahko z recirkulacijo hranil razširijo po celotnem sistemu.

Vrednosti pH in električne prevodnosti je treba nenehno spremljati.
Hranila CANNA HYDRO
  CANNA AQUA
Oznake :