Botritis (znana tudi kot siva grozdna plesen) Botritis napade šibke rastline ali odmirajoče cvetove. V naravi dejansko pomaga v procesu recikliranja rastlin, tako da jih razgradi in omogoči prehajanje hranil v prst. Ta gliva ima torej pomembno vlogo v naravnem rastnem ciklu. Ampak ko udari po vaših rastlinah, ji pravimo nadloga.

Botrytis Cinerea

Kaj je siva plesen?
Botrytis cinerea je nekrotrofna gliva, kar pomeni, da svojega gostitelja ubije, da pridobi vse hranilne snovi, ki jih potrebuje.
Kaj lahko vidite?
Zaradi smrti gostiteljskih celic postanejo tkiva, na katerih se razvija, temna in včasih mehka. Sčasoma se na teh temnih mestih pojavi plast kosmate sive plesni.
Kaj lahko storite?
Ne smete dovoliti, da okužene rastline ali njihovi deli pridejo v stik z drugimi rastlinami.

Biološki cikel botritisa

Zgodnji razvoj sive grozdne plesni se navadno začne v okuženih rastlinskih ostankih predhodnega pridelka, ki jih pustimo na njivi. Micelij, ki je prisoten v ostankih, se začne razvijati z naraščanjem temperature, na primer zgodaj spomladi. Pri močni svetlobi začne micelij tvoriti strukture, imenovane kondiofore. Na koncu teh kondiofor nastanejo spore, imenovane kondiji, ki se nato prenašajo po zraku in lahko pridejo v stik z listi ali stebli gojenih rastlin.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Znaki bolezni

Glivična okužba cvetov na začetku ni vidna. Kloroza – tkivo, ki je v bližini mesta okužbe videti rjavo in mokro – je eden prvih znakov, ki kaže na možnost napada botritisa. Svetlejši pike na cvetovih s temnorjavim obročem lahko prav tako kažejo na okužbo s plesnijo.

Kako preprečiti to bolezen?

Zelo pomembno je, da se znebite vseh delov rastlin, ki so okužene z botritisom. Okužene dele je treba odstraniti takoj.

Nikoli ne smete dovoliti, da okužene rastline ali njihovi deli pridejo v stik z drugimi rastlinami, saj lahko še tako bežen stik v zrak sprosti cele oblake sivih spor. Te spore nato pristanejo na zdravih rastlinah in jih lahko okužijo. Dobro prezračevanje je ključnega pomena za ohranjanje nekoliko nižje vlažnosti okoli listov in cvetov. Priporočamo, da rastline na prostem pred pričakovanim dežjem pokrijete s plastično folijo ali tunelom. Tako boste preprečili, da bi se rastline zmočile.

Pomembno je tudi, da ste pozorni na škodljivce, kot so gosenice, ki lahko povzročijo poškodbe povrhnjice, kar B. cinerea nato izkoristi za lažji vstop v rastlino. Gliva lažje okuži rastline, ki jih je poškodovalo žvečenje škodljivcev. Spore botritisa lahko prenašajo tudi druge žuželke, kot je resar. Rastlino lahko proti temu škodljivcu zaščitite tako, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Rešitve za zatiranje bolezni

Pri zatiranju B. cinerea čnih rastlinah je bilo uspešnih več mikroorganizmov. Clonostachys rosea (= Gliocladium roseum) je gliva, ki jo uporabljamo za zatiranje in preprečevanje napadov botritisa zaradi njene sposobnosti zaviranja nastajanja spor. Pri zatiranju sive grozdne plesni so učinkovite tudi nekatere vrste glist lasnic.

Veliko rastlinskih izvlečkov tržijo predvsem za preprečevanje napada in razvoja B. cinerea. Dobre rezultate dosegajo z izvlečki timijana, semen citrusov, origana, mete, česna in popra ter veliko drugimi.

Dodatna možnost je, da rastlino pred botritisom zaščitite tako, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE.