Odrasla glivarica je majhna črna muha, dolga približno 3–4 mm. Pogosto jih vidimo rojiti v rastlinjakih, saj jih privlačijo vlaga, visoke temperature in razkrajajoča se organska snov. Substrati za gojenje rastlin nudijo idealne pogoje za njihove ličinke, ki so bele in brez nog – podobne so majhnim črvom. Hranijo se z organskimi snovmi in ​​mehkimi deli rastlin pod površjem tal, na primer s koreninami, pa tudi s stebli.

Na kratko o škodljivcu

Kaj so jamske glivarice?
Jamske glivarice (družine Mycetophilidae in Sciaridae) so pogost škodljivec, ki prizadene rastline, ki jih gojimo v zaprtih prostorih, zlasti pri visoki vlažnosti.
Kaj lahko vidite?
Običajno jih najprej opazimo, ko vidimo okrog sobnih rastlin letati neškodljive odrasle žuželke, ki se včasih zberejo na bližnjem oknu.
Kaj lahko storite?
Poskrbite, da bo zrak nad prstjo krožil in rastline ustrezno zalivajte.

Biološki cikel glivaric

Odrasle glivarice živijo približno teden dni in v bogato, vlažno prst izležejo do 300 jajčec. V 4–6 dneh se pojavijo drobne ličinke in se v svojih dveh tednih življenja hranijo s koreninami rastlin. Faza pupe traja 3–4 dni, preden mlade odrasle žuželke zapustijo prst in tako predstavljajo naslednjo generacijo. Celoten življenjski cikel od jajčeca do odrasle žuželke se lahko zaključi že v 3–4 tednih, kar je odvisno od temperature. Rastline v lončkih lahko hkrati gostijo vse faze teh žuželk – jajčeca, ličinke, bube in odrasle osebke – in to več generacij hkrati, saj so žuželke temu prilagojene in je njihov gestacijski cikel relativno kratek. Zato sredstva za zatiranje običajno zahtevajo večkratno nanašanje, dokler ne uničimo vseh preživelih jajčec.

Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Znaki prisotnosti škodljivca

Znaki na rastlini, ki kažejo na glivarice, so nenadno venenje, izguba vitalnosti, upočasnjena rast in rumenenje listov. Ob hudih napadih lahko izgubimo velik delež rastlin.

Kako preprečiti škodljivca?

  • Rastline pred nakupom dobro preglejte za znaki škodljivcev. Previdno obrnite prst ob spodnjem delu rastline in preverite, ali so v njej bleščeče, prozorne ličinke. Zavrnite vse rastline, iz katerih vzletajo mušice.
  • Glivarice najbolje uspevajo v vlažni prsti. Pazite, da ne zalivate prekomerno, zlasti v zimskih mesecih, ko rastline potrebujejo manj vode. Pri sajenju se izogibajte organskemu materialu, ki vsebuje vodo, na primer algam, saj lahko ta spodbudi odlaganje jajčec.
Image
Fungus gnats - Pests & Diseases

Rešitve za zatiranje škodljivca

  • Če so škodljivci prisotni, pustite, da se prst med zalivanji posuši do globine 2,5–5 cm. To ubije ličinke in zavira razvoj jajčec, poleg tega pa je takšna prst manj privlačna za samice, ki ležejo jajčeca.
  • Na površino prsti vodoravno namestite rumene lepljive pasti, da ulovite veliko odraslih žuželk, ki ležejo jajčeca. Glivarice privlači rumena barva in jih je mogoče preprosto odstraniti iz pasti, preden izležejo še več jajčec.
  • Na površino prsti sobnih rastlin dodajte koristne gliste lasnice, da uničite ličinke. Gliste lasnice so mikroskopsko majhni okrogli črvički, ki predrejo ličinke glivaric in tudi ostale škodljive ličinke, bolhe in druge škodljivce v prsti (ne škodujejo pa deževnikom) in vanje vnesejo bakterijo, ki jih uniči od znotraj. Dolgožive gliste lasnice so varne tudi za vaše hišne živali, rastline in družino.