Plesen, ki jo poznamo pod imenom »peronospora«, ob širjenju povzroči zvijanje, odmiranje in na koncu odpadanje listov. Deli micelija, ki vsebujejo spore glive, rastejo skozi listne reže rastline. Pri dobri svetlobi jih je mogoče prepoznati po sivi ali vijolični oblogi, podobni filcu, na zadnji strani listov.

O peronospori

Kaj je plesen?
Izraz plesen se nanaša na skupino fitopatogenih gliv, ki povzročajo bolezni pri rastlinah.
Kaj lahko vidite?
Na splošno je plesen mogoče najti na zgornji strani lista, obstajajo pa tudi izjeme. Listi so videti, kot da so posipani s praškom.
Kaj lahko storite?
Ohranjajte nizko raven vlažnosti in čisto rastišče.

O oidiju

Oidij poznamo tudi pod imenom pepel vinske trte. Preden se pojavijo vidni znaki se na listih začnejo razvijati mehurjem podobne lise, ki jih nadomesti značilen bel prah. Listi so videti, kot da so posipani s praškom. Na splošno je to plesen mogoče najti na zgornji strani lista, obstajajo pa tudi izjeme. Ena vrsta te plesni raste le na spodnji strani listov, tako da ni presenetljivo, da jo pogosto spregledamo. Bolezen pa lahko ob napredovanju povsem prekrije liste, bela plast pa lahko kolonizira tudi brste in povzroči izgubo količine in kakovosti pridelka.

Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases

Kako preprečiti to bolezen?

Najboljši način zatiranja gliv teh vrst je preprečevanje – ko se enkrat primejo in razvijejo, jih je zelo težko izkoreniniti, včasih klub uporabi kemičnih fungicidov. Poskusite preprečiti, da bi spore prišle od zunaj in okužile rastline, tako da prostor za gojenje ohranjate čist. To pomeni, da uporabljate le očiščeno opremo in si pred vstopom dobro umijete roke. Rastlino lahko pred plesnimi zaščitite tudi, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE.

Rešitve za zatiranje škodljivca

Redno preverjajte, ali se je na starejših listih morda pojavilo svetlo rumeno razbarvanje in glive.

  • Sumljive liste odstranite in jih shranite na toplem v plastično vrečko, ki jo je mogoče zatesniti, skupaj z nekaj vlažnega papirja. Po dveh dneh lahko preverite, ali se je na listih pojavila plesen, po možnosti s povečevalnim steklom.
  • Okužene liste odstranite, pazite pa, da bolezni ne razširite sami. Redno si umivajte roke, po možnosti z alkoholno raztopino.
  • Okužen material sežgite.
  • Rastlino lahko pred to boleznijo zaščitite tako, da jo poškropite s sredstvom CANNACURE.
  • Ne pozabite, da bo potrebno večkratno škropljenje.
Image
Oidium and Mildew - Pests & Diseases