Resarji so prepoznavni po svoji majhnosti in podolgovati ploščati obliki. Odrasel resar ima štiri pernata krila. Ta so lahko različne barve – od sive do rumene ali rjave. Resarji so prenašalci virusov, predvsem iz rodu tospovirus. Ti virusi povzročajo veliko izgubo gojenih rastlin in so neozdravljivi.

Na kratko o škodljivcu

Kaj so resarji?
S tem izrazom poimenujemo široko skupino žuželk reda Thysanoptera.
Kaj lahko vidite?
Zaradi nekaterih strupenih snovi, ki so prisotne v slini resarjev, boste lahko na cvetnih poganjkih opazili deformacije.
Kaj lahko storite?
Na rastline lahko razpršite ekološke insekticide, na primer kalijevo milo ali rastlinske izvlečke z bolhačem.

Biološki cikel resarjev

Prva faza življenjskega cikla resarjev je jajčece, ki se veliko hitreje izleže pri visokih temperaturah. Samice jajčeca izležejo v rastlinsko tkivo. Ličinke se hranijo na tkivu v svoji okolici. Ena od značilnosti teh žuželk je, da se iz pupe v odraslo žuželko prelevijo v prsti ali na spodnjih listih. Ličinke živijo na listih, nato pa takoj, ko dosežejo določeno stopnjo razvoja, padejo na tla ali spodnje liste, kjer živijo v fazah pred in po levitvi v pupo, dokler se ne prelevijo v odraslo žuželko s povsem razvitimi krili. Celoten življenjski cikel traja le nekaj tednov.

Image
Thrips - Pests & Diseases

Znaki prisotnosti škodljivca

Odrasli resar ima raznoliko prehrano, ki temelji predvsem na cvetnem prahu, ličinke pa se hranijo z rastlinskim tkivom in ravno te so odgovorne za večino škode na rastlini. Ličinke sesajo tekočino iz rastlinskih celic, predvsem na listih, pa tudi cvetnih listih, poganjkih in plodovih. Zgodnji znaki pojava resarja vključujejo skoraj prozorno ali prosojno razbarvanje listov s črnimi pikami (ki jih povzročajo fekalni izločki). Imajo hrapave sesalne ustne dele, ki so videti kot glavniki in utekočinijo tkivo, ki ga žuželka nato vsesa. Običajno je vrhnji sloj tkiva nepoškodovan, sredi razbarvane površine pa je viden prosojni del tkiva.

V slini resarja so prisotne nekatere strupene snovi, zato lahko pride do deformacij poganjkov ali cvetov prizadetih rastlin. V primeru zelo hude okužbe se lahko listi povsem posušijo. Hkrati pa nekateri resarji, kot je Frankliniella occidentalis, ob grožnji plenilca izločajo nekaj kapljic snovi. Ti izločki vsebujejo decilacetat in dodecilacetat – feromone, ki služijo kot opozorilni signal ostalim resarjem v bližini.

Kako preprečiti škodljivca?

Pomembno je, da preverjate, ali se je na rastlinah pojavil resar, da ga čim prej odkrijete, saj prenaša viruse. Klasičen način za to je s pomočjo lepljivih pasti. Te pasti so modre, saj resarje močno privlači modra barva. Pasti je treba s povečevalnim steklom pregledati vsakih nekaj dni, da vidite, ali se je nanje prilepil kak resar (običajno odrasel s krili).

Image
Thrips - Pests & Diseases

Rešitve za zatiranje škodljivca

Če zaznate resarje, je treba tveganje okužbe čim bolj zmanjšati z ustreznimi ukrepi. Ti vključujejo ekološke insekticide, na primer kalijevo milo ali rastlinske izvlečke z bolhačem, če je to zakonsko dovoljeno. Rastline je treba temeljito poškropiti, saj se bodo resarji zatekli pod žile listov, zaradi česar bo vse žuželke težko doseči z insekticidom.

Za zatiranje resarjev je mogoče uporabiti tudi entomofagne glive. Ena od gliv, ki jih običajno uporabljamo za zatiranje resarjev, je Beauveria bassiana. Pomembno je tudi, da s tal in delovnih površin očistite in odstranite vse ostanke rastlin in prsti.