Struktura sadilne mešanice določa, koliko vode in zraka bodo imele na voljo korenine. Zrak je pomemben za oskrbo korenin s kisikom in za mikroorganizme v koreninskem okolju.

Struktura sadilne mešanice

Image
Contents of potting soil

Korenine potrebujejo kisik za rast, ohranjanje koreninskega sistema in absorpcijo vode in hranil. Pri hitro rastočih rastlinah je dobro dovajanje zraka ključnega pomena za dobre končne rezultate. Zaradi pomanjkanja zraka v zgodnjih fazah gojenja bo koreninski sistem slabo razvit, zaradi česar bo rast ovirana, pridelek pa manjši.

Zadostno količino zraka za koreninski sistem zagotovimo z dovajanjem kisika iz zraka v prostoru za gojenje z razprševanjem. Struktura sadilne mešanice, ki jo je treba pripraviti, je v glavnem odvisna od kakovosti surovin v njej. Dobro sadilno mešanico dobimo tako, da za izhodišče vzamemo deviško šoto s stabilnimi strukturnimi značilnostmi.

Navpično rezana ali nastrgana šota?

Image
Contents of potting soil

Šotne usedline je mogoče uporabiti na dva različna načina. Poceni, vendar najmanj učinkovita je metoda »strganja« vrhnje plasti šote. Njena pomanjkljivost je, da je struktura manj groba, kar slabo vpliva na želeno razmerje zraka/vode.

Druga metoda je navpično rezanje šote. Ta je dobro znana že iz starih časov. Tako so bili narezani kosi šote, ki so jih nekoč uporabljali za kuhanje in ogrevanje hiš. To je drag način kopanja šote. Ko šoto narežemo na kose, jo je treba ročno obračati, da se posuši.

Bolj groba kot je šota, boljše bo ravnotežje med vodo in zrakom v njej, kar bo zagotovilo, da se korenine v substratu bolje razvijejo, rastline bodo bolj zdrave, struktura sadilne mešanice pa se bo stisnila v manjši meri.

Visoka in nizka šota

Ena glavnih sestavin sadilnih mešanic je šota. To je prastara naravna snov, ki je nastala iz stare vegetacije. Šota izvira z območij, kjer je zaradi podnebnih razmer nov rastlinski material nastajal hitreje od gnitja mrtve vegetacije. Tako je počasi in vztrajno nastajala plast organskega materiala, ki je lahko segal tudi več metrov v globino.

Razlikujemo dve vrsti šote – visoko in nizko šoto. Nizka šota je nastala na območjih, kjer je raven podtalnice visoka in kjer je veliko hranil. Nizka šota običajno vsebuje visok delež gnile snovi in lahko vsebuje veliko mulja, peska in škodljivih soli, zaradi katerih je neprimerna kot osnova za dobro sadilno mešanico. Visoka šota je nastala pod vplivom deževnice v območjih z malo hranili, njena glavna sestavina pa je šotni mah. To je majhna rastlina, ki spodaj odmre, zgoraj pa še naprej raste. V visoki šoti je mogoče najti tudi ostanke drugih rastlin, na primer munca.

Image
Contents of potting soil

Šotni mah

Šotni mah je kot rastni substrat še posebej primeren, saj je naraven, lahek, čist, delo z njim pa je preprosto. Ima nizko vsebnost hranil, vrednost pH v razponu od 3,5 do 4,5 in dobro zadržuje vodo (do 20-krat lastne teže). Profil visoke šote v ravninski šotnati pokrajini na severozahodu Nemčije vsebuje različne plasti, ki so nastale v različnih obdobjih.

Oznake :