Šota je sama po sebi precej kisla (z vrednostjo pH 3,5–4,5), tako da ji je treba vrednost pH povečati z apnom. Sadilna prst za končnega uporabnika zmeraj vsebuje apno. Količina apna, ki jo je treba dodati, je odvisna od sestave šote. Vrtna šota za dvig vrednosti pH na primer vedno potrebuje več apna kot šotni prah. Za povečanje vrednosti pH sadilna prst v povprečju potrebuje 5–6 kg apna na m3 (1.000 litrov).

Preprečite škodo

Image
Using potting mixes

Po dodajanju apna bo trajalo nekaj tednov, da se vrednost pH stabilizira. Če apna ne dodamo ali ga ne dodamo dovolj, pride do absorpcije velikih koncentracij elementov, kot so mangan, železo in fosfati, kar lahko povzroči opazne znake presežka hranil. Koncentracija aluminija lahko naraste do ravni, ki je za rastlino toksična, kar povzroči odebelitev korenin, ki ovira absorpcijo hranil.

Če je vrednost pH sadilne prsti prenizka, jo lahko zvišate z dodajanjem 20 gramov apna (Dolocal) na 10 litrov prsti za eno enoto pH. Ustrezna kislost sadilne prsti je v razponu 5,8–6,2. Vrednosti, višje od 6,2, lahko povzročijo nalaganje fosfata v obliki kalcijevega fosfata, zaradi česar bo slabše dostopen rastlinam.

Kaj je RHP?

Sadilne mešanice, ki so na voljo na trgu, so si po kakovosti zelo različne. Nizozemska fundacija RHP se ukvarja z nadzorom in ohranjanjem kakovosti izdelkov iz šote, komponent prsti, sadilnih mešanic in substratov, kot so kokos, perlit, vulkanski plovec itd. Substrati in njihove komponente z oznako kakovost RHP so varni (vsebujejo le malo plevela in ne vsebujejo bolezni), ne jamčijo pa uspešnega pridelka. Pravzaprav oznaka kakovosti RHP ne pove ničesar o natančni strukturi in kemični sestavi sadilne prsti. Cena sadilnih mešanic je lahko zelo različna. Sadilne mešanice na osnovi vrtne šote so običajno cenejše kot mešanice na osnovi zračne bele šote, prav tako pa velja, da je groba bela šota velikokrat dražja od fine šote.

Image
Using potting mixes

Zanesljiva metoda merjenja

Najbolj zanesljiv način merjenja prisotnosti hranil v sadilni mešanici je ekstrakcijska metoda razmerja 1 : 1,5, s katero lahko izmerimo električno prevodnost in vrednost pH koreninskega okolja. Električna prevodnost in vrednost pH drenažne vode bo običajno spremenljiva, saj lahko sadilne mešanice zadržujejo določene elemente ali pa jih celo zavračajo. Analizo razmerja 1 : 1,5 je najbolje izvesti po treh do petih tednih. Te analize se najlažje lotite tako, da po korakih sledite navodilom v nadaljevanju.

 1. Vzemite vzorec sadilne mešanice. Odvzamete ga lahko z vrtalnikom ali žlico. Vzorec sadilne mešanice vzemite z več mest, da zagotovite reprezentativnost.
 2. Vzorec vsipljite v skledo in preverite, ali je dovolj vlažen. To napravite tako, da nekaj sadilne mešanice stisnete v roki. Če lahko iztisnete vlago, je vzorec dovolj vlažen. Za povečanje vlage v vzorcu dodajte destilirano vodo. Po dodajanju vode vzorec sadilne mešanice dobro premešajte.
 3. 250-ml merilni vrč napolnite s 150 ml destilirane vode. Dodajte sadilno mešanico, da ga napolnite do 250 ml, dobro premešajte in pustite stati vsaj 2 uri.
 4. Znova dobro premešajte in izmerite vrednost pH. Dobljeno mešanico filtrirajte in izmerite njeno električno prevodnost. Ciljna vrednost za električno prevodnost je 1,1–1,3, za vrednost pH pa 5,8–6,2.

Boljši rezultati

Družba CANNA je po predhodnih raziskavah sorazmernega ravnovesja med vodo in zrakom v substratih CANNA pripravila praktične preskuse s sadilnimi mešanicami na osnovi visokokakovostnih poroznih surovin. Te mešanice smo primerjali s priljubljenimi sadilnimi mešanicami, ki vsebujejo perlit in so na prodaj. V različnih prostorih za gojenje smo polovico rastlin posadili v sadilno mešanico s perlitom, drugo polovico pa v bolj zračno mešanico. Vse rastline so imele enako klimo in hranila. Po treh tednih so bile razlike jasno vidne. Rastline na zračni mešanici so bistveno bolje rasle, v povprečju so bile 5 cm daljše in so imele bolj robustna stebla. Ponoči je bilo manj listov povešenih, kar je znak, da so dovolj vode prejemale tudi v temi, kar je predpogoj za optimalno rast in cvetenje. Rezultati teh preskusov kažejo, kako pomembna je dobra razpoložljivost zraka v koreninskem okolju.

Dober začetek pomeni, da je pol dela opravljenega

Dober začetek je bistvenega pomena za doseganje dobrega pridelka. Bodite posebej pozorni, da kupite semena, ki so primerna za izbrano metodo gojenja – v zaprtem prostoru ali na prostem. Semena je najbolje kaliti tako, da po korakih sledite navodilom v nadaljevanju.

 1. Semena dajte v kozarec vode. Vodo po potrebi vsak dan zamenjajte. Seme je sposobno normalnega razvoja, če se odpre in če iz njega vznikne koreninica.
 2. Ne pustite, da bi korenine postale predolge, saj se med sajenjem zlahka strgajo, kar prepreči uspevanje rastline.
 3. Vzkaljena semena vzemite iz vode in jih skrbno posadite v posamezne lončke v luknjo, globoko približno 2–3 cm, in jih previdno pokrijte z malo sadilne mešanice. Po približno tednu dni bodo iz prsti zrasle prve rastline in če bo vse v redu, jih bo uspelo 80–90 %.
 4. Majhne rastline posadite v sadilno mešanico dobre kakovosti, na primer CANNA Terra Professional ali CANNA Terra Professional Plus. Sadilno mešanico narahlo potlačite. Zračnost je zelo pomembna za razvoj dobrega koreninskega sistema.
 5. Semen nikoli ne sadite pregloboko, saj se lahko zgodi, da vzkaljena rastlina ne bo mogla odgnati iz prsti in se razviti. V splošnem zadostuje globina sajenja 1,5 cm.
 6. Priporočamo dodajanje izdelka RHIZOTONIC 2- ali 3-krat v prvem tednu, da spodbudite boljšo rast korenin in pomagate rastlinam pri začetnem razvoju.
 7. Rastlinam v fazi rasti dajajte CANNA Terra Vega, v fazi cvetenja pa CANNA Terra Flores. Faza cvetenja se začne, ko se pojavijo prvi cvetovi.
Oznake :