Vsaka sadilna mešanica ni primerna za gojenje rastlin s kratkim življenjskim ciklom. Trije najpomembnejši dejavniki, ki jih je treba upoštevati, so struktura, predhodna gnojenost in vrednost pH. Dobra predhodna gnojenost in vrednost pH sta za dobro letino ključnega pomena. Sadilne mešanice, kamena volna in kokos so trije najpomembnejši rastni substrati za hitro rastoče rastline. Velika prednost sadilne mešanice je, da je delo z njo preprosto.

Ni vsaka sadilna mešanica primerna za gojenje rastlin s kratkim življenjskim ciklom

Sadilna mešanica je v glavnem biološka in naravna, zato je zelo priljubljena pri ekoloških pridelovalcih. Poleg tega bo brez težav služila kot okolju prijazen izboljševalni substrat skoraj popolnoma brez ostankov neželenih snovi, če jo uporabljate v kombinaciji s hranili CANNA.

Image
Potting mixes, general info

Sadilne mešanice na osnovi šote imajo sloves, da so organske in naravne, ki pa ni povsem upravičen, saj pogosto vsebujejo elemente, kot so perlit in predelana mineralna hranila. Perlit je anorganski material, ki nastane z industrijsko proizvodnjo.

Zgodovina

Image
Potting mixes, general info

Približno 12.000 let pred našim štetjem so se ledeniški jeziki zadnje ledene dobe umaknili proti severu in za sabo pustili jalovo peščeno zemljo. Razvila se je prva vegetacija, ki je odmrla in tvorila prvo tanko plast šote, ki jo še vedno najdemo v tako imenovani »temni plasti«.

Sledilo je dolgo formativno obdobje, prekinjeno s kratkima ledenima dobama okrog 6.000 in 3.000 let pred našim štetjem, med katerim je nastala plast črne šote. To je zaznamovalo začetek novega formativnega obdobja, v katerem je lahko nastala bela šota.

Vmesno plast med belo in črno šoto imenujemo siva šota. Rastna ali »zgornja« plast predstavlja vrhnjo plast na sliki s talnim profilom.

Na voljo je veliko znanja

Šota je osnova vsake dobre sadilne mešanice. Šota v glavnem izvira iz območij, kjer ima deževnica nizko vsebnost mineralov in zato vsebuje le malo hranil. Zato je sadilni mešanici treba dodati vsa hranila, potrebna za rast rastlin. To dosežemo s posebej pripravljenimi hranili za sadilne mešanice ali biološkimi sestavinami, kot so granulat alg, krvna moka, ribja emulzija, posušen kravji gnoj, moka iz rogovine, kostna moka in iztrebki črvov. Šota lahko absorbira tudi elemente v sledovih, zlasti baker, zato je pomembno dodati tudi te. Količina elementov v sledovih, ki jih absorbira šota, je odvisna od njene vrste, šotni mah jih na primer absorbira manj kot vrtna šota.

Image
Potting mixes, general info

Večina sadilnih mešanic, ki so na voljo v trgovinah, že vsebuje hranila in ima zdravo raven kislosti. To zagotavlja stabilno koreninsko okolje in zmanjšuje možnost težav s hranili. Velika prednost sadilne mešanice je, da je delo z njo preprosto. Drugi razlog, da se veliko ljudi odloči za sadilno mešanico, je v tem, da je v primerjavi z npr. kameno volno in kokosom to tradicionalni substrat, pri katerem je na voljo več znanja in izkušenj.

Oznake :