Mangan je element v sledovih, bistven za vse rastline. Deluje kot aktivator različnih encimskih reakcij v rastlini, na primer pri vodni delitvi med fotosintezo, sintezi aminokislin in proteinov ter izgradnji rastlinskih celičnih membran in kloroplastov. Rastlina mangan običajno absorbira s koreninami. Znotraj rastline se težko prenaša, vendar ne tako težko kot na primer kalcij ali železo. Silicij in molibden izboljšata možnosti prenosa mangana v rastlini.

Na kratko o manganu

Kaj je mangan in kakšna je njegova vloga?
Kovina mangan je bistveno hranilo v sledovih in deluje kot sprožilec različnih encimskih reakcij v rastlini.
Kaj lahko vidite?
Med stranskimi žilami listov se pojavijo rumene črte.
Kaj lahko storite?
Uporabljajte izdelke, ki vsebujejo elemente v sledovih (Tracemix).
Image
Manganese deficiency guide

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje mangana povzroča različne fiziološke spremembe v rastlini zaradi zmanjšane tvorbe proteinov. To med drugim povzroči, da se v rastlini veže manj nitrata, kar lahko povzroči nevarno visoke ravni nitrata. Poleg tega se veliko kemičnih reakcij v rastlinskih celicah upočasni, zaradi česar lahko pride do nabiranja organskih kislin.

Razvoj pomanjkanja

Razvoj v času:

  • Med stranskimi žilami večjih listov pri vrhu rastline se pojavijo rumene proge.
  • Porumenelost med stranskimi žilami se širi dalje po listu, pojavijo pa se lahko majhne rumene/rjave pike odmrlih celic.
  • Rastlina ostane zato majhna (–10 %), tudi število cvetov/plodov je majhno.

Razlogi za pomanjkanje

Image
Manganese deficiency guide
  • V praksi je najpogostejši razlog ta, da je vrednost pH v substratu previsoka. Kot železo je tudi mangan dobro topen pri nizkih vrednostih pH v substratu. Če je vrednost pH prenizka, lahko pride do presežkov mangana. Pri visokih vrednostih pH se mangan obori v manganov oksid (MnO2), ki ga rastlina ne more absorbirati, kar lahko povzroči pomanjkanje.

    Rešitve za pomanjkanje

  • Preverite vrednost pH substrata že ob prvih simptomih. Visok pH pomeni, da je rastlini na voljo manj mangana. Če zmanjšate vrednost pH hranilne tekočine (s sredstvom pH-), je mogoče vrednost pH substrata znižati na 5,0–5,5.
  • Vzrok za zmanjšano absorpcijo mangana je lahko nizka temperatura. Če opazite pomanjkanje, preverite, ali je temperatura substrata skozi dan zadostna (20–25 °C).
  • Pomagajo lahko tudi izdelki, ki vsebujejo elemente v sledovih (Tracemix). Pomanjkanje mangana običajno ni težava, ki se pojavi sama od sebe. Za prenos mangana v rastlini je potreben molibden. Težava je zato morda v pomanjkanju molibdena. Zmanjšano dostopnost elementov v sledovih, kot so cink, baker in (seveda) mangan lahko povzroči tudi visoka raven fosforja. CANNA svetuje, da uporabljate mešanico vseh potrebnih elementov v sledovih. Elemente v sledovih lahko rastlini dovajate v hranilni tekočini ali pa z njimi poškropite liste. Rastlino poškropite ob koncu dneva in jo nato poškropite še z vodo, da preprečite ožig.

Presežek mangana

Mangan se v visokih koncentracijah obori v manganov oksid (MnO2 ali črni mangan), ki povzroča rumeno-rjave pike na listih. Sprva se pojavijo majhne pike po glavnih in stranskih listnih žilah, nato pa se začnejo širiti iz žil. Presežek mangana je lahko posledica nizke vrednosti pH v substratu (< 5,0), ki jo lahko uravnate s sredstvom pH+. Presežek mangana lahko povzroči tudi pomanjkanje kisika v koreninskem okolju. Vzrok je lahko tudi premoker substrat.

Oznake :