Kalcij je prisoten po celotni rastlini. Vključen je v mnoge procese v rastlini, najpomembnejši pa je za proces rasti. Uravnava sestavo celic in prispeva k stabilnosti rastline. Rastline imajo na voljo dva sistema prenosa – ksilemske in sitaste cevi. Večina hranil se lahko prenaša po obeh sistemih, za kalcij pa to ne velja.

Ker se kalcij lahko prenaša skoraj izključno po ksilemskih ceveh, je za ta element značilna slaba mobilnost v rastlini. Zato je pomembno, da ga je v koreninskem okolju vedno na voljo dovolj in da je rastlini nenehno na voljo za absorpcijo.

Na kratko o kalciju

Kaj je kalcij in kakšna je njegova vloga?
Kalcij je pomemben za proces rasti.
Uravnava sestavo celic in prispeva k stabilnosti rastline.
Kaj lahko vidite?
Rumene/rjave pike, obdane z ostrim rjavim robom.
Kaj lahko storite?
Dodajte kalcij s tekočim apnenim gnojilom, kot je raztopina kalcijevega nitrata.
Image
Calcium deficiency guide

Simptomi pomanjkanja

Prvi simptomi so opazni na starejših in večjih listih tik nad spodnjim delom rastline. Pojavijo se rumene/rjave pike, ki so pogosto obdane z ostrim rjavim robom. Poleg tega je rast omejena, v hudih primerih pa so vrhovi manjši kot običajno in se ne zaprejo.

Razvoj pomanjkanja

  • Simptomi se pogosto pojavijo hitro – v enem ali dveh tednih po tem, ko so na starejših listih opazne prve pike. Pike so na začetku običajno majhne svetlo rjave lise, ki se sčasoma povečajo.
  • Po dveh tednih so pike na starejših listih vse večje, pojavijo pa se tudi na robovih listov, podobno kot pri pomanjkanju kalija ali simptomih ožganosti. Pike imajo oster rob in se ne pojavijo le na robovih listov. Zaostanek v razvoju je pogosto opazen že v enem tednu.
  • Včasih se rastne točke nagubajo in okrog plodov opazite majhne tanke liste brez pik.
  • Starejši listi počasi odmrejo, okrog odmrlih delov pa se morda pojavijo neizrazite rumenkaste pike. Starejši kot so listi, izrazitejši postanejo simptomi.
  • Tudi cvetenje je ovirano in upočasnjeno. Plodovi ostanejo majhni.

Razlogi za pomanjkanje

Image
Calcium deficiency guide
  • V sadilni mešanici je kultura, ki veže kalcij.
  • V koreninskem okolju je preveč amonija, kalija, magnezija in/ali natrija. Absorpcijo najbolj duši amonij, v manjšem obsegu pa tudi natrij.
  • Težave z izhlapevanjem zaradi previsoke vrednosti električne prevodnosti ali zaradi previsoke ali prenizke vlažnosti.

Rešitve za pomanjkanje

Če je električna prevodnost substrata ali sadilne mešanice previsoka, lahko mešanico preprosto sperete s čisto vodo, po potrebi pa tudi z okisano. Kalcij lahko dodate s hranilno raztopino, ki ji dodate tekoča apnena gnojila, na primer raztopino kalcijevega nitrata. Če je sadilna mešanica prekisla, lahko vrednost pH povečate z apnenim mlekom. Uporabljajte ustrezno sadilno mešanico, ki ni preveč kisla. Kisla sadilna mešanica pogosto vsebuje nezadostno količino apna. Dobre sadilne mešanice in kokosovi substrati so že obdelani z apnom. V vednost: bodite previdni pri uporabi gnojil, ki vsebujejo klorid.

Oznake :