Dušik je eden od pomembnih elementov, ki jih rastlina potrebuje. Je pomembna sestavina proteinov, klorofila, vitaminov, hormonov in DNK-ja. Dušik je sestavni del encimov in je zato del vseh encimskih reakcij ter igra dejavno vlogo v presnovi rastline. Rastlina dušik večinoma absorbira v obliki nitrata in amonija. Absorbira ga lahko tudi z majhnimi organskimi molekulami. Pomembno je, da je razmerje med nitratom in amonijem v hranilni tekočini pravilno, sicer bo vrednost pH v rizosferi (okolje, ki neposredno obdaja korenine) postala previsoka ali prenizka. Rastline, ki imajo za vir dušika nitrat, imajo višjo vsebnost organskih kislin. To med drugim vpliva na okus in rok trajanja pridelka. Nitrat se s pomočjo encima nitroreduktaze v rastlini pretvori v amonij, ki se nato asimilira v organske molekule. Dušik pozitivno vpliva na rast rastline. Rastlina dobi večje liste, je bolj razvejana, vegetativno obdobje pa se podaljša.

Rastline, ki imajo za vir dušika nitrat, imajo višjo vsebnost organskih kislin. To med drugim vpliva na okus in rok trajanja pridelka. Nitrat se s pomočjo encima nitroreduktaze v rastlini pretvori v amonij, ki se nato asimilira v organske molekule.

Dušik pozitivno vpliva na rast rastline. Rastlina dobi večje liste, je bolj razvejana, vegetativno obdobje pa se podaljša.

Na kratko o dušiku

Kaj je dušik in kakšna je njegova vloga?
Dušik je sestavni del encimov in je zato del vseh encimskih reakcij ter igra dejavno vlogo v presnovi rastline.
Kaj lahko vidite?
Vijolične peclje.
Rumenenje listov.
Odpadanje listov.
Kaj lahko storite?
Dvignite električno prevodnost hranilne tekočine in dodajte dušik.
Image
Nitrogen deficiency guide

Simptomi pomanjkanja

Stebla se obarvajo vijolično, listi pa porumenijo in na koncu odpadejo.

Razvoj pomanjkanja

 • Kmalu zatem so prizadeti večji listi v srednjih in vrhnjih delih rastline.
 • Barva rastline postane svetlejša.
 • Večji listi v spodnjem delu rastline se obarvajo svetlo zeleno. Zdaj se tudi peclji manjših listov obarvajo vijolično. Na steblu se pojavijo značilne navpične vijolične črte.
 • Listi v spodnjem delu rastline dodatno porumenijo in nato postanejo beli. Na koncu listi postanejo povsem beli in odpadejo.
 • Rast je vidno zavrta, zaradi česar je rastlina krajša, ima tanjša stebla, tvori manj listov, ki so tudi manjši.
 • Nato se rumeno in belo obarvajo vrhnji in srednji deli rastline.
 • Listi na rastnih točkah ostanejo zeleni dlje, vendar so veliko manj zeleni kot pri običajnih ravneh dušika.
 • Rastlina začne prisilno cveteti in izgubi veliko listov. Pridelek je bistveno manjši.
Image
Nitrogen deficiency guide

Razlogi za pomanjkanje

Pomanjkanje je lahko posledica dovajanja neustreznih hranil ali takšnih, ki ne vsebujejo zadostnih količin hranilnih elementov. Pomanjkanje dušika lahko povzročijo substrati, ki vsebujejo veliko svežega organskega materiala, saj mikroorganizmi vežejo dušik. Veliko dušika je lahko vezanega, zlasti v prvih tednih; ta se bo kasneje sprostil, vendar bo to v glavnem prepozno.

Rešitve za pomanjkanje

 • Dvignite električno prevodnost hranil in z njimi dobro sperite substrat.
 • Hranilni raztopini sami dodajte dušik v obliki sečnine, krvne moke, poltekočega gnoja ali posebnega izdelka z monohranilom.
 • Spodnjo stran listov poškropite z dušikovo raztopino. To je najbolje storiti na koncu dneva, tik preden izklopite luči. Pazite, da ne povzročite ožiga.
Oznake :