Gonila v izdelkih linije CANNA HYDRO so na voljo v dveh različicah, za trdo in mehko vodo. Če je trdota vaše vode 6 dH ali več, uporabite različico za trdo vodo. Če je trdota vaše vode manjša od 6 dH, priporočamo različico za mehko vodo.

Trda ali mehka voda?

Image
Using run-to-waste systems with inert substrates

YVaše vodovodno podjetje vam bo znalo povedati točno trdoto vaše vode iz pipe. Na nekaterih področjih se kakovost vode nenehno spreminja – če živite na takšnem področju, je smotrno kupiti lasten komplet za testiranje vode. Na ta način boste zagotovili, da gojenje vedno začnete z najboljšimi materiali, in boste imeli še boljše možnosti za doseganje vrhunskih rezultatov z najnižjo mogočo količino ostankov hranil. Takšno natančno uravnoteženje hranil prav tako zagotavlja, da je izgubljena kar najmanjša mogoča količina hranil, ki steče v okolje. Kot vidite, so prednosti na obeh straneh – bolj zdravi pridelki za gojitelja in potrošnika ter manjša obremenitev okolja.

Namakanje kamene volne pred uporabo

Preden v nove plošče kamene volne posadite rastline, poskrbite, da bodo dobro namočene – postopek imenujemo predhodno namakanje. Kameno volno je treba pred uporabo namočiti iz dveh razlogov – prvi je optimizacija kapilarnega delovanja kamene volne. Če plošča po namakanju še vedno vsebuje suhe dele, bodo ti ostali suhi tudi med gojenjem in plošča ne bo nikoli dosegla svoje teoretične največje zmogljivosti zadrževanja vode. Rastline bodo zato iz njih zmožne absorbirati manj vode in hranil. Tudi jelenovo usnje deluje na enak način: če je popolnoma suho, ga je težko ustrezno zmočiti. Če pa je že malenkost mokro, lahko absorbira veliko več vode. Če ploščo nepravilno namakate ali – še huje – je predhodno sploh ne namočite, ima lahko to katastrofalne posledice: lahko pomeni celo, da bo veliko vaših potaknjencev umrlo že v prvih nekaj dneh.

Drugi razlog je, da je kamena volna inertni rastni substrat, ki ne vsebuje ničesar, kar bi poskrbelo za toplo dobrodošlico vašim dragocenim potaknjencem. S toplo dobrodošlico mislimo na koreninsko okolje z električno prevodnostjo približno 1,3 in vrednostjo pH 5,6. Če kameno volno namočite v običajno vodo iz pipe, bosta vrednosti električne prevodnosti in pH znašali 0,5 oziroma 7,5, kar je odvisno tudi od tega, kakšna je voda. To res ni idealen začetek za mladike.

Priporočamo, da nekaj dni pred namakanjem plošč namočite tudi kalilne bloke. Preden rastline vsadite v plošče, morajo korenine segati skozi ves kalilni blok. Plošče torej uporabite šele, ko so koreninske kroglice vseh rastlin že dovolj razvite.

Začetne vrednosti za namakanje blokov in plošč so enake – električna prevodnost približno 1,3 in pH približno 5,6. V tem primeru je izhodišče voda iz pipe z vrednostjo električne prevodnosti približno 0,5 in vrednostjo pH približno 7,3. Te vrednosti je mogoče izmeriti z merilniki pH in električne prevodnosti, ki so nepogrešljivi pripomočki za gojitelje, ki uporabljajo kameno volno. Za predhodno namakanje morate pripraviti vodno raztopino z električno prevodnostjo 1,3 in nizko vrednostjo pH – vrednost pH raztopine za namakanje uravnajte na 5,1.
OPOMBA: Vrednost pH boste morali tako drastično prilagoditi le enkrat.

Nato v plastično folijo, ki prekriva ploščo kamene volne, napravite luknjo, ki bo ravno dovolj velika, da boste skoznjo lahko vstavili vrtno cev. Vrtno cev namestite na potopno črpalko in plošče kamene volne napolnite z vsaj 10 litri te raztopine. Pustite, da raztopina namaka ploščo vsaj 12 ur, po možnosti pa 24–48 ur.

Električna prevodnost je nespremenljiva, vrednost pH pa bo zaradi vpliva vode na kameno volno najprej padla na približno 6,2 in se ustalila pri približno 5,8. Kamena volna nenehno aktivno vpliva na vrednost pH, zato je nujno, da jo redno preverjate. Po 48-urnem namakanju napravite zarezo v plastično folijo na plošči, da bo odvečna voda lahko odtekla. Zareze napravite v spodnjem delu plošče in na najnižji točki v posodi za gojenje.

Nenehno spreminjanje vrednosti pH v plošči

Image
Using run-to-waste systems with inert substrates

Preden pripravite posodo s hranili, preverite vrednosti električne prevodnosti in pH v ploščah. To preprosto storite tako, da z merilno brizgo iz plošče potegnete nekoliko hranilne tekočine. Vrednost pH v plošči se bo nenehno spreminjala, zato jo boste morali redno preverjati in po potrebi popraviti. Priporočamo, da v posodi za hranila ohranjate vrednost pH med 5,2 in 6,2.

Image
Using run-to-waste systems with inert substrates

Ko so hranila v posodi pravilno zmešana, lahko začnete hraniti rastline. Ploščo izdatno namakajte, tako da 20 % vode odteče skozi zareze, ki ste jih prej naredili na spodnji strani. Redno preverjajte, ali iz posode odteka zadostna količina vode. Če ne, povečajte dovodno količino vode.

Kakšna hranila je treba uporabljati v tej fazi? Uporabljajte ga v kombinaciji s sredstvi CANNA RHIZOTONIC. Tako boste dobili idealno osnovno za kalitev semen in rast potaknjencev.

Priporočamo, da takoj ko rastline namestite na ploščo ali drug rastni substrat, uporabite različico Vega za to metodo gojenja, v tem primeru CANNA Hydro Vega.

Namakanje in dovajanje hranil rastlinam: sistemi fertigacije

Sistemi fertigacije so sistemi, ki rastline namakajo z vodo, ki vsebuje potrebna hranila. Izraz fertigacija je skovan iz besed »fertilisation« (gnojenje) in »irrigation« (namakanje). Gre torej za sistem, ki hkrati dovaja vodo in gnojila. Namakalni sistemi niso nekaj novega – o njih pripovedujejo že starodavni rokopisi. Praksa dodajanja mineralnih gnojil vodi za namakanje pa je stara le približno dvesto let. Obstaja veliko načinov fertigacije rastlin. Najpogostejša metoda, ki jo uporabljamo s ploščami iz kamene volne, je metoda z »drenažo v odpad« s kapalniki.

Image
Using run-to-waste systems with inert substrates

Fertigacija s kapalniki

Včasih je ena rastlina videti slabo v primerjavi z ostalimi. Vzroki za to so lahko številni, pogosto pa je težava povezana s tem, da eden od kapalnikov dovaja zelo drugačno količino hranilne raztopine kot ostali.

Posledično rastlina prejme preveč ali premalo vode, pa tudi drugačno količino hranil. Priporočamo, da redno preverjate, ali je kateri od kapalnikov zamašen, in da jih pozorno pregledate pred vsakim začetkom gojenja novih rastlin.

Dobra metoda za pregledovanje je, da vsak kapalnik vstavite v vrat prazne steklenice in vklopite sistem. Čez nekaj časa preverite, ali je v vseh steklenicah približno enaka količina tekočine. V vsakem primeru pa priporočamo, da po vsakem ciklu gojenja kapalnike očistite. Kaj uporabiti za čiščenje kapalnikov? To je odvisno od materiala, iz katerega so izdelani. Preprosta metoda za čiščenje kapalnikov je, da v 10 litrov vode dodate približno 250 ml sredstva CANNA pH- Grow in kapalnike sperete s to raztopino.

Usedline, ki nastanejo v kapalnikih med gojenjem, je večinoma mogoče preprečiti, tako da med gojenjem v vodo s hranili dodate CANNA D-block.Pomembno je tudi, da preprečite razraščanje alg v posodi za hranila. Alge zamašijo kapalnike. Razraščanje alg lahko preprečite tako, da posodo zatemnite – uporabljajte torej pokrov.

Kapilarni kapalniki so najmanj natančni od vseh – rastline z njimi le redko prejemajo enako količino vode. Odlična rešitev te težave je uporaba kapalnikov, ki vodo oddajajo le, ko je dosežen določen tlak. To so samozapiralni kapalniki s tlačnim izravnavanjem. V takšnih sistemih začnejo vsi kapalniki delovati hkrati in vse rastline dobijo enako količino vode s hranili. Druga prednost je, da ni nujno, da so sistemi kapalnikov s tlačnim izravnavanjem krožni – dobro delujejo tudi linearni sistemi. To so najnaprednejši kapalniki, ki so trenutno na voljo.

Poleg kapilarnih kapalnikov in takih s tlačnim izravnavanjem obstajajo tudi labirintni kapalniki. Natančnost količine vode, ki jo oddajajo labirintni kapalniki, je nekje med kapilarnimi in tistimi s tlačnim izravnavanjem. Labirintni kapalniki so, enako kot tisti s tlačnim izravnavanjem, manj podvrženi zamašitvam v primerjavi s kapilarnimi kapalniki.

Mešanje hranil Hydro

Polovico dela opravite s pripravo. Preden zmešate celotno posodo s hranili, si pripravite vse, kar potrebujete. Preverite, ali imate pripravljena ustrezna gnojila – Vega ali Flores, za trdo ali mehko vodo in komponenti A in B.

  1. Posodo za hranila napolnite z vodo iz pipe, najbolje s temperaturo 20–22 °C. Nalijete lahko toplo vodo ali pa v posodo za hranila vstavite grelni element, na primer takšnega za akvarije.
  2. Nato glede na vrednost električne prevodnosti vode vanjo dodajte hranila CANNA Hydro A in raztopino dobro premešajte.
  3. Zdaj odmerite enako količino hranil CANNA Hydro B in še enkrat dobro premešajte.
    1. Z merilnikom električne prevodnosti preverite, ali raztopina vsebuje dovolj hranilnih soli. Če je električna prevodnost prenizka, dodajte več hranil. Če je električna prevodnost previsoka, dodajte več vode. To napravite pazljivo in natančno.
    2. Ko to napravite prvič, si zabeležite količini komponent A in B, ki ste ju dodali vodi – količini morata biti enaki. Tako boste poskrbeli za dobro izhodišče za naslednjič.
  4. Nato z merilnikom pH preverite vrednost pH, ki mora biti v razponu 5,5–5,8. Vrednost pH lahko po potrebi povečate s sredstvom CANNA pH+ ali CANNA pH+ Pro in zmanjšate s CANNA pH- Grow ali CANNA pH- Bloom. Ta dodatka sta koncentrirana, zato poskusite pravilno vrednost pH doseči že v prvem poskusu. Večkratno prilagajanje vrednosti pH navzgor ali navzdol zmanjša kakovost vode s hranili.

  5. Priporočamo, da pustite sveže pripravljeno mešanico v posodi za hranila stati, preden jo začnete dovajati rastlinam. Ta premor omogoči, da se vse snovi enakomerno raztopijo in stabilizirajo.

Ko rastlina raste, lahko absorbira več hranil in se tako hitreje razvija. Zato je dobro, da z rastjo rastlin povečujete tudi količino hranil v vodi. Koliko jih lahko dodate v posameznih fazah rasti je prikazano v vodniku za gojenje spodaj – pomnite pa, da so te količine le orientacijske. Ko v gojenju postanete bolj izkušeni, lahko začnete eksperimentirati, da dosežete največji mogoč pridelek.

Oznake :