Zaradi visokih stroškov hranil in kompleksnosti izpopolnjenih hidroponskih sistemov vse več gojiteljev svoje potrebe zadovoljuje s CANNA COCO.

Preprosta uporaba CANNA COCO

Ena od zadovoljnih strank je izjavila: »Čeprav sem pridelal že kar nekaj pridelka, moram odkrito povedati, da nimam pojma o vrtnarstvu. S sadilnimi mešanicami je bilo vedno vse narobe. Najprej preveč vode, nato premalo. Ampak odkar uporabljam CANNA COCO, je to preteklost. Sem dokaz, da je kokosov substrat odličen za telebane.«

Od 6 do 10 % večji pridelek

Razen vode je tudi zrak bistvenega pomena za koreninski sistem rastline. Raziskave različnih vrst substratov kažejo, da več zraka omogoča hitrejši in intenzivnejši razvoj korenin, 6–10 % večji pridelek in manjšo porabo gnojil. Hitrejši in intenzivnejši razvoj korenin pomeni boljšo koreninsko absorpcijo vode in hranil ter zadovoljevanje potreb rastline. Večji delež zraka v substratu dosežemo z manj pogostim kapljičnim namakanjem. Koreninski sistem ob tem, ko več vode absorbira iz substrata, postane močnejši in redkeje pride do nasičenja z vlago. Preskusi so pokazali, da je ob namakanju s kapljanjem le enkrat na dan v substratu prisotnega 3 % več zraka. CANA COCO zmanjša potrebe po namakanju s kapljanjem.

Slabša rast zaradi zasičenosti z vodo

Image
Using CANNA COCO

Substrat CANNA COCO je sestavljen iz več tisoč kapilarnih mikrospužev, ki zadržijo skoraj 1000 % lastne teže vode. Zato kokos zagotavlja ogromno zalogo vode in hranil. Priporočamo, da gojitelji substrat ohranjajo nekoliko bolj suh in ne povsem namočenega. Mokri pogoji so idealni za glivične bolezni, kot je Pythium. Bolj suh substrat v korenine prepušča več zraka in jih spodbuja, da bolj aktivno absorbirajo vodo in hranila. Tako bo rast hitrejša, pridelek pa večji.

Drugo pomembno orodje je časovno usklajevanje. Ko se kokosov substrat zmoči preveč, zmanjšajte ali zaustavite zalivanje, dokler se ne posuši, nato pa nadaljujte z običajnim zalivanjem. Ročno preverjajte vsebnost vlage v kokosu ali pa izmerite njeno težo tako, da lonček ali ploščo dvignete. Pravilo palca za zalivanje povsem odraslih rastlin je 4–6 litrov na m2 na dan. Razpoložljivo vodo in hranila najbolje izkoristite tako, da zmanjšate pogostost kapljanja in povečate količino hranil v vodi. Tako boste izboljšali tudi drenažo.

Pogostost zalivanja je odvisna od izhlapevanja in dovajanja vode v kokosov substrat. Splošno pravilo je, da prvih nekaj tednov v običajnih pogojih zadostuje zalivanje enkrat na dan. Nato zalivanje povečajte na dvakrat dnevno – prvič 2 uri po tem, ko vključite žarnice, in potem 2 uri preden jih spet izključite. Pomnite, da se bo kokos hitreje izsušil, če je prostornina korenin posamezne rastline manjša (manjši lončki ali veliko rastlin na ploščo). Zato je te rastline treba zalivati pogosteje.

Metoda merjenja COCO

Najbolj zanesljiva metoda za merjenje ravni hranil v kokosu je z uporabo ekstrakcijske metode razmerja 1 : 1,5.
S to metodo je mogoče ugotoviti električno prevodnost in vrednost pH koreninskega okolja. Vrednost pH in električna prevodnost drenažne vode običajno odstopata od dejanskih pogojev pri koreninah, saj lahko kokos zadržuje in sprošča elemente.

  1. Vzemite vzorec CANNA COCO iz plošč ali lončkov (slika 1). To lahko storite z vrtalnikom za odvzemanje vzorcev ali sadilno lopatko. Vzorec kokosa je treba odvzeti na čim več različnih mestih, da bo reprezentativen.
  2. Vzorec dajte v skledo in preverite, ali je ustrezno vlažen. Kokos je ustrezno vlažen, če vpije vlago med vašimi prsti, ko ga stisnete (slika 2). Po potrebi dodajte demineralizirano vodo in kokos zmešajte.
  3. 250-ml merilni vrč napolnite s 150 ml demineralizirane vode. Dodajte kokos do oznake za 250 ml (slika 3). Temeljito premešajte in pustite zmes stati vsaj dve uri.
  4. Znova premešajte in izmerite vrednost pH.
  5. Material filtrirajte in izmerite električno prevodnost.
Image
Using CANNA COCO

Analizo po metodi z razmerjem 1 : 1,5 je najbolje izvesti po 3 ali 4 tednih. Ciljna vrednost za električno prevodnost je 1,1–1,3, za vrednost pH pa 5,5–6,2. Zelo visoke vrednosti električne prevodnosti povečajo tveganje za simptome ožiga. Tveganje za simptome ožiga zmanjšate tako, da kokos sperete z okisano vodo (z vrednostjo pH 5,8 – okisajte jo s CANNA pH- Grow).

Škoda

V primeru škode na pridelku zaradi trde vode je mogoče hranila CANNA COCO uporabljati skupaj s sredstvom PK 13/14. Če pa je voda iz pipe zelo trda, lahko ta kombinacija povzroči težave. Zelo trda voda vsebuje velike količine kalcija in je za uravnavanje vrednosti pH potrebne relativno veliko kisline. To je posledica visoke ravni bikarbonata v vodi. Če PK 13/14 uporabite v takšnih pogojih, povečate tveganje za oboritev v posodi za vodo, zaradi česar se lahko zamašijo kapalniki. Če za namakanje uporabljate zelo trdo vodo, za uravnavanje vrednosti pH priporočamo uporabo sredstva pH- Grow (dušikove kisline) namesto pH- Bloom (fosforne kisline).

Oznake :