Leta 1998 je priljubljenost kokosa zelo zrasla, kar je povzročilo pomanjkanje surovine. Vodilni proizvajalci sadilnih mešanic in substratov niso več mogli ignorirati kokosovih izdelkov, zato so začeli uporabljati surovine iz novih virov, ne da bi upoštevali vidike kakovosti.

Nevarne razlike v kakovosti kokosovih substratov

Zaradi tega je prišlo do ogromne škode na pridelku, zlasti v Franciji in na Nizozemskem. Družba CANNA se je odpravila v tujino in veliko investirala v lokalno infrastrukturo, da bi preprečila težave z oskrbo v času velikega povpraševanja po tej surovini. Za nadzorovano skladiščenje smo zgradili betonske shrambe, poskrbeli za mehanizacijo in podpisali pogodbe z izbranimi kmetovalci.

Prednosti: nadzorovana oskrba in idealna velikost (0,5-palčno sejanje), spravilo brez stika s sadilnimi mešanicami in nadzirano zorenje/kompostiranje. Ves ta trud je prinesel izdelek, ki ne vsebuje žuželk, semen, plevela in bolezni in ki je kot prvi prejel certifikat ustanove RHP na Nizozemskem.

Image
COCO Quality

Znak kakovosti CANNA RHP – standard dosegamo in presegamo

Fundacija RHP (znak kakovosti za substrate) je v panogi sadilnih mešanic na Nizozemskem dobro poznana po svojem nadzoru nad substrati in surovinami. Nadzor se ne omejuje na končni izdelek, ampak pokriva tudi izvor in predelavo surovin, vse do 50-litrske vreče CANNA Coco Professional Plus. Znak kakovosti RHP je vključen v paket certificiranja ECAS (Evropski certifikacijski organ za kmetijstvo). ECAS nadzira celotno proizvodnjo družbe CANNA – od tovarn v Indiji do končnega uporabnika – in zagotavlja, da so izpolnjene vse zahteve za pridobitev certifikata za substrat CANNA COCO.

Image
COCO Quality

Izdelki, ki so v skladu s standardi RHP, izpolnjujejo najvišje kemične in fizikalne zahteve in ne vsebujejo plevela in patogenih organizmov. Standard RHP je mogoče doseči na dva načina – s parno sterilizacijo kokosovih materialov ali s popolnim nadzorom nad proizvodnim procesom. Pomanjkljivost parne sterilizacije izdelka je v tem, da s tem ne moremo naravno zaščititi pridelka pred škodljivimi plesnimi, kot je Pythium. Para prav tako pretvori dušik v obliki nitrata, ki ga lahko rastline uporabijo, v nitrit, ki je strupen za rastline. Družba CANNA je šla po težji poti in se je odločila, da svojega kokosa ne bo sterilizirala s paro. Naš proces pufranja nam omogoča, da substrat »vnaprej programiramo« na določeno zrelost. To nam zagotavlja, da vedno znova izdelamo material, ki je v isti meri enakomeren in kakovosten.

Image
COCO Quality

Okolju prijazen in profesionalen

CANNA COCO je 100-odstotno naravni substrat za rast in cvetenje, ki je z leti izkušenj že dokazal svojo vrednost. Družba CANNA, nizozemska pionirka na področju kokosovih substratov, je odigrala pomembno vlogo pri umeščanju kokosa v vrtnarstvo. CANNA COCO ni le kakovosten, ampak tudi preprost in okolju prijazen izdelek. Vrsto let je ta surovina veljala za odpadni material in v pokrajinah držav, kot sta Šrilanka in Indija, so se pojavile cele gore neuporabnega kokosa. Z razvojem posebnega biološkega procesa kompostiranja se je ta »odpad« spremenil v visokokakovosten izdelek.

Ta inovacija je bila – in je še vedno – pomemben dejavnik v lokalnem gospodarstvu Indije in Šrilanke. Prav zaradi tega in zaradi edinstvenih lastnosti za gojenje je substrat CANNA COCO substrat sedanjosti in prihodnosti.

Vodilni trgovec z živili na Nizozemskem prodaja zelenjavo, gojeno na kokosovem substratu

Hartman BV je največja vrtnarska družba na nizozemskem trgu s skupno površino 21 ha. Družba Albert Heijn (matična družba AHOLD) je njihova ekskluzivna stranka že 20 let.

Willem Hartman vzgoji vse kumare, paprike in paradižnik, pa tudi veliko eksotične zelenjave, ki je na policah njegovih trgovin. Po več letih preskušanja različnih naravnih substratov je družba Hartman v celoti prešla na kokosov substrat. »Odločitev za to so pospešile težave z debelimi koreninami na dveh hektarjih kumar,« pove Hartman. »Kumare gojimo celo v kokosovih lončkih. Rastlina lonček počasi porabi, medtem ko korenine rastejo skozenj.«

Poleg boljšega videza je razvoj korenin v kokosu lažji in boljši v primerjavi s kameno volno. »Zaradi bolj zdravega razvoja korenin rastline bolje rastejo in imamo manj težav. Rok trajanja pridelka je daljši, je lepše barve in boljšega okusa,« trdi Hartman.

Njegovo podjetje cilja na najvišjo kakovost. To je ključnega pomena, saj stranka želi le najvišjo kakovost. Po njegovem mnenju bodo z odličnim ukoreninjenjem na kokosovem substratu v kombinaciji z ekološkimi nadzornimi ukrepi kakovost še povečali. Listi na papriki so na občutek krepki in obrnjeni nekoliko navzgor. »Ali ni to tisto, kar si želi vsak gojitelj,« pravi.

Oznake :